пʼятниця, 11 лютого 2011 р.

Наше харчування впливає на наше здоров'я

Те, що ми їмо й п'ємо, впливає на здоров'я нашого організму й, зокрема, мозку. Приміром, штучний підсолоджувач аспартам може виявляти токсичну дію на головний мозок.

Деякі інші речовини навпаки є їжею для мозку й допомагають оптимізувати його роботу. Так, наприклад, омега-3 жирні кислоти, що втримуються в жирній рибі типу лосося, форелі, скумбрії й оселедця, допомагають підтримувати функції мозку й захищають від депресії.

Інша живильна речовина, яка здатна поліпшувати настрій - мінерал цинк. Існують дані досліджень, які зв'язують дефіцит цинку з підвищеним ризиком депресії. Дослідження підтвердило, що лікування цинком до деякої міри поліпшує настрій.

У цьому дослідженні групу жінок лікували протягом 10 тижнів. В одному випадку їм щодня давали полівітаміни й мінерали, а в другому полівітаміни, мінерали й ще сім міліграмів цинку в день.

Цей експеримент, на мій погляд, не є ідеальним. Для оцінки дії цинку, можливо, краще було б зрівняти цинк із плацебо. Однак, оскільки обидві групи приймали полівітаміни й мінерали, можна стверджувати, що вони компенсують один одного. Тоді різниця в ефектах між групами може бути обумовлена дією цинку.

Наприкінці дослідження було виявлено, що жінки, що приймали цинк, мали більш низькі рівні депресії й зневіри, а також гніву й ворожості. Автори зробили висновок, що приймання препаратів цинку може ефективно пригнічувати депресію й гнів.

Є різні шляхи, у результаті яких цинк може впливати на природну стабілізацію настрою або виявляти «антидепресивну» дію, що полягає в його впливі на певні рецептори мозку.

Джерелами цинку є м'ясо й морепродукти, особливо устриці. Варто прийняти до уваги, що багата білком їжа також допомагає поставляти амінокислоти, необхідні для формування в мозку хімічних речовин типу серотоніну й допаміну, які, головним чином, поліпшують настрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.